
11 aug. Ce face ca laptele și produsele lactate ecologice să fie diferite?
Diferențele cheie dintre laptele organic și cel neorganic includ:
Bunăstarea animalelor: Bunăstarea animalelor este în centrul agriculturii ecologice.
Văcuţele noastre sunt cu adevărat crescute în libertate; trebuie să aibă mult spațiu, acces la pășune atunci când condițiile meteorologice o permit și să petreacă cât mai mult timp în aer liber – condiții care ajută la reducerea stresului și a bolilor.
Utilizarea antibioticelor: Standardele agriculturii ecologice interzic utilizarea de rutină a antibioticelor și a antiparazitarelor.
Reducerea stresului și a bolilor la vacile de lapte, oferindu-le mult spațiu și permițându-le să se comporte natural într-un mediu adecvat înseamnă că nu este nevoie de utilizarea preventivă a antibioticelor.
Acest lucru ajută la minimizarea riscului de rezistență antimicrobiană și la protejarea eficacității acestor tratamente pentru uz uman și animal.
Alimentaţia: Animalele crescute ecologic trebuie hrănite cu o dietă naturală și organică. Pentru vaci, aceasta înseamnă o dietă bogată în iarbă.
Majoritatea vacilor neecologice sunt hrănite cu hrană pentru animale importată, modificată genetic, ceea ce este interzis conform standardelor ecologice. În timp ce vacile neecologice primesc în general hrană mai concentrată (în medie cu o treime mai mult) pentru a crește producția de lapte, în sistemele ecologice, vacile trebuie să fie hrănite cu minim 60% furaje (dietă pe bază de iarbă).
Aceasta înseamnă că lactatele ecologice au un randament mai mic (în medie cu 20%), dar sunt mai durabile și ajută la protejarea sănătății și bunăstării animalelor.
Mai puțini aditivi și conservanți: Utilizarea aditivilor și a auxiliarilor de procesare este puternic restricționată în produsele ecologice
Alimentele procesate ecologic, certificate, care conțin lactate trebuie produse folosind metode care să garanteze integritatea organică a produsului.
Standardele ecologice pentru creşterea vacilor și produsele lactate sunt scrise pentru a reflecta principiile de bază ale agriculturii ecologice – astfel că producția de alimente ar trebui să utilizeze procese care nu dăunează mediului, sănătății umane, sănătății plantelor sau bunăstării animalelor.

No Comments